PC:
Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac:
Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Aktivitet

Kari er en frivillig. 

En av de aller ivrigste frivillige her hos oss i Bærum Frivilligsentral er Kari Vedner fra Slependen. Hvem skulle trodd at denne spreke dama ble pensjonist formange år siden? Etter et langt arbeidsliv i to egne sportsbransjer,valgte Kari å pensjonere seg for elleve år siden. 

"Jeg fant fort ut at resten av livet ikke skulle tilbringes i sofaen i hvert fall",ler Kari. "Jeg meldte meg på et kurs i stavgang her på Frivilligsentralen og ble spurt allerede første dagen om jeg ville jobbe litt på kontoret her. Sånn ble det,og her er jeg fremdeles. For meg er det utrolig viktig å bidra med noe,og så lenge helsa holder skal jeg stå på."

Og stå på må vi si at Kari gjør. Det har vært egenstiftet sangkor, KOSEkoret, som underholdt eldre, medlem av organisasjonskomiteen for TV-aksjonen og ledsager for beboere på sykehjem som skal på tur.

"Vi drar på utflukter til museer, Holmenkollen og turer til flotte parker eller andre interessante steder. Det er veldig populært blant de eldre",forsikrer Kari.

I tillegg til alt annet er Kari også en drivkraft bak Bærum Seniorkultur.

"Her er jeg reiseleder og vi lager turer både i inn og utland, forteller Kari. Jeg er veldig begeistret for Italia og har ofte med meg seniorer dit. I år blir det også Evert Taubekonsert i Engelskviken og fjellturer i tillegg til storbyferier. Det er bare å kontakte oss på Bærum Seniorkultur i Kommunegården hvis noen av Asker og Bærums seniorer vil være med på tur."

Reiseleder har Kari vært på hobbybasis i «alle»år.

Min første tur gikk til Drammen på påsketur for barna i nabolaget, mimrer reiselederen, og husker hvor koselig de hadde det med nistepakkene sine i sola. Siden har det blitt mange reiser for firmaer og venner. Jeg har alltid vært glad i å reise og gleder meg til hver tur.

"Litt gøy må man ha, jeg takker mine foreldre for de gode genene og sverger til et liv i bevegelse", avslutter Kari.

 

SOFIA LÆRER NORSK SOM FRIVILLIG

Sofia Maciovan kommer fra Romania,men da mannen Marius fikk tilbud om jobb i et stort multinasjonalt firma i Norge bestemte de seg for å prøve. Sammen med datteren Liana flyttet de til Bekkestua og datteren begynte på Oslo International school. I dag bor familien på Nesbru i Asker.

"Da jeg skjønte at Liana klarte seg bra i sitt nye hjemland,ville jeg gjøre noe for meg selv,forteller Sofia, som raskt forsto at nøkkelen til en god integrering var språket. Jeg meldte meg som frivillig og de siste årene har jeg vært besøksvenn for Margareth på 95 år. Hun er en fantastisk dame og vi to koser oss veldig. Hver torsdag i et par timer hjelper jeg henne med handling eller følger henne dit hun skal. Andre ganger rusler vi en tur til Kalvøya og prater og nyter naturen".

Selv om Sofia hadde gjennomført flere norskkurs hun fikk tilbud om,føltes det vanskelig å konversere på norsk.

"Takket være Margareth får jeg nå praktisert språket,i tillegg til alt det andre nyttige hun lærer meg om Norge.I Romania snakker vi mer gammeldags og formelt, med De og andre høflighetsfraser. Av Margareth får jeg høre,nei,nei sånn sier vi ikke i Norge,det var i gamle dager det", ler Sofia.

 

Tekst og foto:Gullen Øyehaug